2008. augusztus 9., szombat
Orosz vs grúz
Erről sokat szeretnék majd írni, mert az Amcsi kamu-konfliktusok után ez egy igazán nagy háborúnak ígérkezik, gyaníthatóan, ha valóban beüt a ménkű, legalábbis nem lesz teljesen alárendelt Grúzia.

Szóval van egy kis országocska, akit csak Oroszország ismer el, se az ENSZ, sem a NATO sem senki, de leginkább Grúzia nem, mert belőle hasították volna ki. Ennek a kis országnak állampolgárai 90%a orosz útlevéllel rendelkezik, orosznak hiszi magát, és Oroszországhoz akar tartozni, ami ez a valaha volt Naaagy Orosz medvének igencsak kedvére lenne. Grúziának meg nem. Az elmúlt években oda-odaböktek a felek egymásnak, pl.: orosz vadászgép véletlenül ledob egy bombát grúz falura, amit a ruszki védelmi miniszter hevesen tagad..Grúz nehéztüzérség lövi a Dél-oszét falukat, "megtorlásul"..

Szóval területi igényen alapuló határvillongások voltak. Az Oroszok nem hülyék, a Grúz hadsereg pl: KÉTEZER katonát állomásoztat Irakban, akit amcsik szállítanak. Jah, hogy a grúz területeken több száz amerikai kiképzőtábor van? Érthető, hogy próbálják bevonni az amcsikat is és az ENSZT is a buliba.

Manapság meg Grúzia megunta a totojázást, bevonult a kis országba, rakaszokkal és rakétákkal bombázta a fővárost egy fél napig és nemes egyszerűséggel elfoglalta azt. A kérdés csak az, hogy Grúziában történt mindez, avagy a független Dél-Oszétiában? Oroszok szerint utóbbi, a világ szerint előbbi.

Éppen ezért, az Oszét területeken állomásozó hadtestnyi orosz békefenntartó felvette a harcot (nemhivatalosan) a grúzokkal, orosz vadászbombázó porig égetett grúz kikötőt, és harckocsik is megjelentek a térségben - mindkét oldalról.

A fricska az, hogy Grúzia a 90´es évek eleje óta NATO partner, és mielőbb szeretne NATO tag lenni. Ezt már decemberben elérték volna, ha - micsoda meglepetés - Oroszország nem fúrta volna meg a döntést. Király!

Szóval mi lesz? Az ENSZ bürokratái nem tudnak megegyezni, hogy MIKÉNT fogalmazzák meg a konfliktust elítélő közlönyt. Az országok egyaránt fosnak az orosz-grúz boxmeccs láttán, hiszen elég sok olaj és gázvezeték jön át mindkét országból. Mindkettejüknek van elég jelentős hadereje, technikája - Jóhogy, Grúzia az USA partnere, hogyne lenne!

Akkor most mi lesz?
posted by Dreamer @ 2:37  
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates