2009. január 5., hétfő
2008 K-1 Grand Prix final, Hari vs Bonjasky
Nagy rajongója vagyok a K-1nek. Azt hiszem, a ring keretei között lévő, egyik legtisztább küzdősport. Nyilván erősebb és keményebb a boxnál, de sokkal tisztább és fegyelmezettebb egy korlátok nélküli ketrecharcnál. Az MMA hasonló, de valahol hiányzik benne az, ami a K-1ben megvan.

K-1 egy összharcművészeti küzdősport, melyben boxfelszerelésben szállnak ringbe a felek, de a láb használata megengedett. Azonban a sportszerűség keretein belül. Azaz a box szerinti hátulról való támadás, a lágy részek támadása tiltott. Megengedett viszont a térdrúgás, de az ellenfél fejének leszorítása már nem (ez egy viszonylag frissebb szabály, a felek védelme érdekében hozták). Valamint tiltott a könyökütés is, mint a Thai box egyik alapvető fegyvere.
(zárójelben: Az MMA szintén ezen szabályokkal bír, de megengedett a földharc is, ami K-1ben nem. Így kevesebb a technika, sokkal jobban számít, ki milyen erős és hány kiló, semmint akár egy technikai újítása. Elismerem az MMA-t de nem szeretem).
Az idei grand prix fináléban, azaz a világbajnoki döntőbe bejutott egy szimpatikus gyerek, Badr Hari. 94 kg, azaz nem egy óriás a mezőnyhöz képest, ráadásul 194 cm, azaz az izomzata nem annyira tömegében jelenik meg, mint pl.: Ray Sefonál. (Képen Hari)

Nem láttam korábban, de az első két meccsén nagyon szimpatikusan küzdött. Kézzel és lábbal is veszélyes volt, a kommentátorok szerint nagyon agresszív és mindig kiütésre megy, nem érdekli, hogy nyer-e vagy veszít. Ellenben elmondták, hogy nagyon fegyelmezetlen, és könnyen begurul, elveszti a kontrollt. "Bad boy" a beceneve, nem hiába.
Az útja a döntőig egy Peter Aertsen át vezetett, aki egy szimpatikus fickó. Idős, majd´ 40 éves, sokszoros bajnok, hatalmas szívű veterán. Badr mellett meg egy lassú kis kezdő. nem találta a ritmust, az iramot, nem hangolódott Badr-ra és sima verést kapott a nagy öreg. Lehet, hogy a felkészülésében volt valami, nem tudom. A selejtezőkben mindenesetre Aerts leverte az általam korábban legyőzhetetlennek tartott Schiltet, úgyhogy nem akárki (A képen Aerts)

Utána egy számomra ismeretlen de szimpatikus 22 éves fekete gyereket küldött padlóra és jöhetett a döntő. A Grand prix azért is kiemelkedően nehéz, mert nem egy meccset vívsz, hanem sorozatban többet, hiába nyersz parádésan az első selejtezőn, ha megsérülsz, vagy nem bírod szuflával, hogy spenóttá rúgják a combod.Bonjasky, az ellenfele szintén élő legenda. Ő is többszörös világbajnok, és az izomzata nagyon hasonló Badréhoz. Iszonyatosan dinamikus, ha jól felkészül és nem sérül meg, akkor szintén az "alig verhető" kategória. Hatalmasakat ugrik, és ő találta ki a "repülő térdrúgás" nevű akármit. Először röhögsz, majd tátott szájjal bámulsz, hogy a fekete srác hogy ugorhat akkorát, hogy állon vág a térdével...

(A képen Bonjasky oktat)

Majd jött a döntő. A csupa tűz, hihetetlenül dinamikus Badr. Akin egy csepp felesleges izom nincs, élő fegyver szembeszállt a "Fekete Párduc" becenevű bajnokkal. Hatalmas feszültség volt köztük, elég óvatosan kezdtek, ami látszólag Badr-t elég érzékenyen érintette, de tartotta magát, néhány mozdulatában azt láttam, menne előre, de nem találja a réseket, nem tudja mit és hogyan csináljon. Majd Remy egy hihetetlen csellel padlóra küldte a fiatal marokkóit. Felemelte egészen magasra a lábát, mintha rúgna majd kézzel, elég furcsa mozdulattal, lepofozta a földre Badr-t. A menet további részében ismét kiegyenlített küzdelem folyt, de láthatólag Badr egyre idegesebb volt.

A második menetben aztán kíméletlenül nekiesett Bonjaskynak. Aki szintén nem maradt adósa, hatalmas adok-kapok alakult ki, majd Badr kihúzta Remy lábát, a földre vitte és ott kezdte el csépelni. A bíró lehámozta a fekete srácról, de Badr még beletaposott Remy arcába.

Bennem itt szakadt el a cérna. Majdnem ordítottam a képernyővel, hogy ilyen nincs! Egy K-1 nagydöntőn ilyet ember nem csinálhat! Hiába a szimpatikus mentalitás, a kidolgozott mozgás, mindent lebíró dinamizmus. Aki nem tanulja meg magát fegyelmezni, soha nem lehet nagy harcos. Badr kapott egy sárgalapot (mínusz egy pont, ami akkor azt jelentette, hogy csak ko-val nyerhet), majd miután a ringorvos megállapította, hogy Bonjasky képtelen folytatni a harcot, kizárták.
Pár nappal később Badr-t megfosztották minden pénznyereményétől és egy korábbi világbajnoki címétől. A meccs utána interjúban arról papolt, hogy Remy nem akart vele küzdeni, csak színészkedett.

Azt nem is kell mondanom, hogy a 2008-as év világbajnoka a bírói döntés után sírva fakadt, és a menyasszonya kellett hogy megvigasztalja, annyira csalódott és keserű volt. Ez nem győzelem. Sem neki, sem a sportágnak, senkinek.
posted by Dreamer @ 11:21  
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates