2011. november 3., csütörtök
Fekete város
Ez egy bűnös város.. Ez egy fekete város

Lenne éppen miről blogolni, csak nincs kedvem, habár többször biztatást kaptam rá, sőt engedélyeket is. Ami meglehetősen furcsa. Micsoda kétértelmű mondat, ehe, mindkét értelemben megállja a helyét. A sok szkeptikusnak: mindenről tudok, és semmiről sem. Ez utóbbiról azért, mert nem akarom, az előbbiről, meg, hogy nem vagyok hujje, és mert informálnak. Érthető, mi?

Ellenben az Arsenal nyert egy fantasztikus mérkőzést, az egyik rangadót. Így ötből nem vesztett ötöt, ez már kész csoda. Nincsenek nagy elvárásaim a csapattal kapcsolatban: jövőre induljon a BL-ben. Esetleg nyerjen ligakupát, FA-t, vagy nagyon-nagyon halkan: Bl-t. Ott vajon mennyire reális egy Real Madrid- Manchester City döntő?.

A WoW pedig áldozatául esett a Pokemon-Cukipanda előretörésnek. Annyira demotivált az új kiegészítő beharangozója, hogy részemről befejeztem a játékot. Elővettem az Obliviont ellenben, azzal sokáig elleszek a Diablo 2 mellett ezen játék harmadik részéig, amit elő is rendeltem. Igen, díszdobozos kiadásban, mert az KELL.

***

Nem tudom még a Karácsonyt, hogy kivel, ki mellett, és milyen státuszban fogom tölteni. 2003 óta ilyen még nem volt, de mindenki változik. Egy biztos: szeretnék a családommal lenni. Ez lesz az első karácsony Nagyapó nélkül. E nyakas, büszke, makacs, dörzsölt öreg róka nélkül.

Fehérváron élt, sokad magával. Voltak vagy heten, egy családban, testvérek, unokatestvérek, szülők, gyerekek. A recesszió ideje alatt almát és gyümölcsöt loptak, hogy eltartsák az egész családot. Az ő szavaival élve: "rühesek és büdösek voltunk, egy szekrényben elfért mindenünk".
A második világháború alatt zsákmányolt egy szovjet, rohamkarabélyra felszerelhető távcsövet és egy rpg-t (gránátvető). Ez előbbit elásta - félt, hogy agyonlövik, ha megtalálják nála- utóbbit pedig kilőtte, poénból. A gond az volt, hogy mögötte volt fél méterre egy fal, és a cső hátsó részéből kicsapódó lángnyelv leégette a hátát.

A világháború alatt lebombázták a szülői házat, ez idő tájt kerültek fel Pestre (Budára, igaziból). Nagyapó mérnöknek tanult, diplomázott. A tanulás mellett kőműves melókat végzett, és minden mást, mit az dicső kormányunk akkoriban előírt. Alapvetően boldog volt. 1956-ban illegális plakátokat ragasztott, amiért elkapták Nagyanyóval együtt, de mivel Nagyanyónak, pontosabban a szüleinek voltak kapcsolatai, kiengedték mindkettejüket még aznap.

A hajógyárban dolgozott, és tanított a BME-n. A gyárban végzett munkáját ellopták, és a toló-uszályt, amit tervezett, díjat kapott, csak nem éppen Nagyapót tüntették ki érte. Kilépett maltert keverni, de visszaédesgették, ugyanis pótolhatatlan munkaerőnek bizonyult. A róla szóló III/III-as jelentés szerint nem jár pártfoglalkozásokra, deviáns, pökhendi, és nem ismer el főnököt maga felett, minden tekintetben rendszeridegen embernek bizonyult. De mivel nem volt a helyére senki más, így nem vitték el éjnek évadján egy sötét autóban.

Nagyapó szeretet vízitúrázni, kirándulni. Atléta teste volt, sakktábla szerű kockás hassal. Láttam egy fényképet, ahogyan felülésezik Nagyanyóval, radiátor alá dugott lábbal. Szerette a lecsót, mondhatni imádta. Rossz volt az a nap, amikor nem tett le a neje elé egy nagy tállal.

Nagyapó alapvetően szeretett az átkosban élni, alapvetően boldog volt. Többször mondta, nem réti, hogy az emberek miért állítják be egy rossz és gonosz időszaknak. Volt munkája, kreatív munkája ráadásul, családja, három gyerekkel, egy kicsit szűkösebb lakásuk (amit a hajógyári munkásoknak tartottak fent). Volt autója! Telkük, egy kielboat-juk (evezős hajó). A nyolcvanas években érdemes munka érdemrend, meg hónap dolgozója érdemrendeket kapott, ami a priuszait tekintve elég furcsa volt.

Sajnos Nagyanyó idejekorán elment, azóta nem volt a régi, de még egy mindig gondolkodó, fitt öregúr maradt. Hatvan évesen elvitt szigetet kerülni a kiel boattal, aludtam nála kisiskolás koromban sokat, és nagyokat sétáltunk. Sokat sztorizott.

Idén tavasszal ment el. Nem lesz jó karácsony.
posted by Dreamer @ 1:12  
2 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates