2009. január 28., szerda
Twilight
Sokat hallottam a baráti körömben, kollégáktól is, a filmről. A plakátok alapján nekem az első benyomásom az volt, hogy "úristen, egy újabb Buffy film". Így sajnos elég sok előítélettel ültem le a képernyő elé, de javamra legyen mondva, hogy igyekeztem ezen túltenni magam.

A film egy kicsit ködös múltú csaj szemszögéből indul, aki az államok legmelegebb tengerpartos helyéről a leghidegebb tengerpartos szegletébe költözik. A szemeszter közepén kell beilleszkedni az osztályba, "újratanulni" az amcsi iskolák specifikus kasztrendszerét ("ők a compjúteresek, ők a csírlíderek, ők a.. stb".

Itt ismerkedik meg a titokzatos és misztikus Edward Cullennel. Nos, most kezdődnek a bajok. Edward ugyanis hegyesfogú véritovnyázó gyilkos fenevad, de legalábbis ennek állítja be magát. És kezdődik a románc...

Őszinte leszek: a film ahogyan azt láthatjuk kifejezetten gyenge, és idegesítő. Gyenge, mert kiszámítható, sallangos, rózsaszín, ötlettelen. Idegesítő, mert a néző érzi, hogy itt bizony olyan telitalálatokat hagytak ki, mikkel SOKKAL jobb lehetett volna.

Megkérdeztem egy rajongó kollégát a könyvekről, aki elmondta, hogy a film alapjául szolgáló részek kb. 20 oldalt tesznek ki az első kötetből.

Amik kimaradtak: Mi az igazi oka, hogy a főhősnő családja olyan, amilyen? Miért? Hogy jött létre a vámpír család? Mi a múltjuk? Milyen a háttér, a többi vámpír? Mi a kapcsolat Dr. Carlisle és Bella apja között? És folytathatnám.

Mintha a Harry Potterből kihagynák az iskolát, és egyből egy bunyóra koncentrálnának Harry és Voldemort co. között.

Az az igazság, hogy szakít is az idióta Buffy vonallal, meg nem is. A film alapján az egész világkép elképzelhetetlen ferdítésekkel van tele (pl.: vagy hatvan diplomát szereztek már a vámpírgyerekek. Hahó, 21. század, fényképes igazolványok, regisztrációk, a második diploma után lebukna az egész család).

A Twilight egy fájó csalódás. Nagyon jót is lehetett volna belőle csinálni és egy közepes űrt kapunk. Hiányzik valami. A könyveket nem olvastam, és az a sanda gyanúm, hogy egy tehetségtelen forgatókönyvíró és egy még tehetségtelenebb rendező kezébe került a film.

Kár érte. Várjuk a folytatást, amiben, ha jól tudom már egy másik rendező fog ténykedni, remélhetőleg eredményesebben.

IMDB: 6.1
Szerintem: 4
posted by Dreamer @ 11:53  
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates