2012. november 5., hétfő
A Rajongó


Hornby is írt róla. Igaziból mindenhol ugyanolyan. Több típusa is van, jelen esetben az a befelé forduló fajta. Aki nem szokott pubokba járni, se meccsekre, vagy közösségi szeánszokra. Otthon ül, izgul, hébe-hóba mezben vagy egyéb  a csapatot éltető relikviákban. Itt ez pár kihízott mezt jelent, egy bolhapiacon vett (hamis) sálat. Egy tavaszi átmeneti dszekit, ami kísértetiesen hasonlít egy mackó felsőhöz. Mivel a szponzor egy légitársaság (Emirates), így egyszer, a munkahelye előtt leszólította egy barnítóval gondosan kent ficsúr, hogy stewardként hol repült. Sehol. Ő rajongó.

Persze vannak bizonyos ritka alkalmak, amikor társaságba vegyül. Van a barát, akivel néha napján néz meccset. Az jó, mert lehet közben beszélgetni, a régi csapatokról anekdotát mesélni (Pl.: Ray Parlour. Aki bevallottan alkoholista volt, és ´94 körül két meccs között gyűjtövé vált. Olyan szórakozóhelyeket gyűjtött, ahonnan kitiltották. Mert Ray amikor ivott, bunyózott. Volt pár felfüggesztett büntetése is, mert egyszer eltört egy biliárd dákót egy fickó hátán, aki nem ismerte fel a celebet).

Amikor a Rajongó társaságba kerül, akkor ott történnie kell valaminek. Rangadónak, a "Nagy Meccs"-nek. Alkalomnak. "AZ" alkalomnak. Vannak nagy derbik. Amikor a ki tudja mi okból, a nagy riválissal ütközik meg a Csapat. Olyankor a befelé forduló Rajongó is kikel magából, felszabadultan  kiabál, káromkodik, ugrál. A "Nagy meccs" érzelmi gátakat szakít fel, lehet árulózni, elemezni, sörözni, és úgy általában, izzadni. Olyan, mintha sok-sok Rajongó találkozna, mint valami Star Trek gyűlésen. Soha nem látták egymást, de mégis tudják, hogy Spock mikor kerül érzelmi válságba, és menti meg a barátja a végén. Itt is mindenki tudja, hogy Santos a meccs leggyengébb tagja, és ha ott vezet támadást "A" rivális, akkor végünk.

Jelen esetben a Rajongó is, és a többi is tudta, hogy "A" rivális jobb csapat. Vezeti a bajnokságot, jobb a játékosállománya, az edzője a világ egyik legjobbja. Nem mellesleg, a világ leggazdagabb klubja  Milyen esélye lehet így "A" csapatnak? Hiszen amióta van a bajnokság, kétszer nyert csak ellene, és egyszer lőtt 1-nél több gólt (akkor viszont kettő helyébe nyolcat kapott tavaly, így statisztikailag, rúgott gólok tekintetében előrelépés, de a Rajongó lehet, hogy nem szívesen emlékszik vissza arra az esetre).

Szóval minden adva volt, hogy "A" csapat ismét kikapjon. De a Rajongó, és a többi, természetükből adódóan tudják, hogy nyerni fogunk. Tuti. Minden összecsapást úgy kezdenek, hogy győzelem lesz. Ebből látható, az egész önbecsapás-látszat cirkusz félelmetes érzelmi hullámvasútra taszít, örömből küszködő szorongásba.



Nem is értem. 16 éve vagyok a Rajongó, és 16 éve ülök a foci hullámvasútján. Volt, hogy éveik legyőzhetetlen volt a csapatom. Most leginkább csak be nem váltott reménység, aki mindig kapaszkodik, küszködik, és örül, ha egyszer átlépi az árnyékát. Kikaptunk, és utálom őket. Kikaptunk, és még sokáig ki is fogunk, de az illúziókból nem adok. Úgyis rajongó maradok, és ezt vagy megértik, vagy nem. Nem fogok megváltozni, és az is biztos, hogy "A" rivális ellen elveszített derbi miatt napokig leszek keserű.

Mert az illúzió megmarad, mert az én csapatom a világ legjobbja. Csak tudnám, ezt a világ mikor veszi tudomásul.
posted by Dreamer @ 0:13  
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates