2011. december 9., péntek
Lopott idő (2011)


Andrew Niccol egy látnoki rendező. Nagyon érdekesen közelít meg bizonyos tabunak számító témákat, és mindig a kisember szemén keresztül vetíti ki azokat, akár a groteszk határáig. De soha nem lépi át azt a határt, és így lesz hihető, még a furcsán nyakatekert szituációk is.

Ilyen volt a Gattaca, ami szerintem egy zseniális film. Anti-utópia, a génállományon alapuló társadalommal, ami ráadásul félelmetesen hihető is. Kasztosodás, a szegény szegényebb, a gazdag gazdagabb, és aki tehet, csal.

Ilyen volt a Fegyvernepper, ami egy realista filmdráma, az egyszeri bevándorlóról, aki rájön, ha elad egy stukkert, akkor egy havi fizetését teremtheti elő. Ha elad nagyon sok stukkert, akkor megteheti, hogy a világ legmenőbb orosz modelljét is elvegye. Ráadásul ez a film hihetetlenül precízen és cinikusan ad egy olyan világképet, ami sajnos senkinek sem esik nehezére elhinni.

És itt a Lopott idő, ami NEM ilyen. Adva van egy érdekes alapötlet, mely szerint az egyetlen globális valuta az idő, amit az emberek a bőrök alatt viselt beültetéseken látnak (?). Mindenki kap 25 évet születésekor, utána azt nullázzák egy évre. Ha melózol, akkor kapsz időt. Ha költesz, akkor az percekbe, hónapokba kerül. ergo a termelésed időre megy. Ha elfogy, akkor meghalsz. Egyszerű, nem? Sajnos túlságosan is az.

A Gattacával ellentétben tele van buktatókkal a film. A legfőbb gondom, az az isteni Justin Timberlake, akinek sajnos két arca van, az elszántan előre néző és a bánatos kiskutyaszemekkel meredő. Ez pedig sajnos kevés. Ami leginkább baljós, hogy Mr. Timberlake úgy tűnik, leginkább színészként képzeli el magát, hiszen csak idén 3 produkcióban tűnik fel.

Akinek meggyőző volt a játéka, az Cillian Murphy (Batman Begins madárijesztője), akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagy színész lehessen. Meglehet, ez az igen szuggesztív gülüszemeinek lehet a hatása, de alapvetően hitelesen hozza a figurát. A másik meggyőző telejsítmény az aktuális pihekönnyű nagymellű női sidekick apját formázó színész. Sajnos IMDB nem segített, hogy ki is volt Mr. Weiss, gyaníthatóan ez a fickó, azaz Jesse Lee Soffer. Bámulatosan alakította a 25éves testbe zárt halhatatlan milliomost. Még akkor is, ha egy tejfeles képű kis suhanc a gyerek.

A bajom a filmmel, hogy nem köt le. Az újdonság, az ötlet hamar elvész, nincs jövőre vonatkozó új technika, nincs egyedi világkép (ami pl.: a Gattacában volt). Ez csak egy akció Sci-fi, ami gátlástalanul lop a Logan Futásából, de csak töredékeket.
Kár érte, reméljük Mr. Niccol-nak ez egy egyedi kisiklása volt, semmint az elkövetkezendő filmjei előrevetítése.

IMDB: 6.6
Szerintem: 5+1(a plussz egyet Olivia "Thirteen" Wilde kapja)
posted by Dreamer @ 0:39  
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates