2011. február 22., kedd
Öregvilág kedvenc sportja


Blood Bowl: Legendary Edition


Képzeljétek el a középkori Európát fantasy környezetben! Anglia ködös partjait elfek lakják, Franciaország nagyja az emberek "Breton", míg a németalföld a "Birodalom" nevű országa található. Az Urál hegyeit törpék népesítik (és termsztik a gombából készült söreiket), míg keleten a káosz fortyogó és ellenséges vidéke terül. Míg a messzi nyugaton inkák helyett gyíkemberek királyságai lelhetőek.
Orkok? Nos.. ők mindenfelé fellelhetők, ahol kifosztandó falu található. Meg goblinok, ogrék, múmiák, vámpírok, sötételfek, amazonok... Hosszú lenne felsorolni. Nem éppen paradicsomi környezet. Ellenben itt mindenki szeret háborúzni, mindenkivel.

És focizni. Sokat focizni.



Ezúton szeretnék leborulni a Cyanide fejlesztőgárda előtt, hogy kiadták a Vérfoci Legendary Edition című "kiegészítőjét". Külön öröm, hogy miközben a csapat ezerrel fejleszti a Trónok Harca játékát tette ezt. Ráadásul nagyon sok fejlesztőtől eltérően ők nem a "bepakolok 2 új stadiont és egy új csapatot" elvet követte. Ó neeem.. Ők a két stadion mellé.. 10 (!) új csapatot gyömöszöltek a játékba!
Oké, magán a játékmeneten nem kellett (sőt, TILOS) változtatni, de.. 10 csapat! Plussz piszkos trükkök, varázslók, vándorhősök... Mintha kapna az ember egy audit, utána kapna egy ember egy audit fedélzeti számítógéppel, ABS-szel, mp3 lejátszós rádióval együtt.. Ugye, hogy nem ugyanaz?

Magáról az alapjátékról (pont egy éve írtam róla): Öregvilág igen népes faji skálája küzd a leginkább amerikai focira emlékeztető "sport" eseményen a csillogóbbnál-csillogóbb kupákért. Nem mellesleg ezt a leginkább brutálisabb és sunyibb módszerekkel teszik.

Alapvetően a Games Workshop által forgalmazott táblás játékról van szó, ahol modelleket tologatva lehetett időt elütni. Valahogy a forgalmazó/kivitelező annyira eltalálta a játékot, hogy az alap szabályrendszeren/stratégiákon 25 éve nem változtatott semmit, csak bővítette azt új csapatokkal, és egy komolyabb kiegészítővel (Dead Zone).

A Cyanide annyira komolyan vette a számítógépes adaptációt, hogy még a kockadobást is lemodellezték (és nagyon jó hangot adtak a pörgő kockáknak). Gyakorlatilag a játékrendszer 1:1ben a táblás verzióval egyezik, de ehhez egy gyönyörű grafikát és egyszerű, szabad kamerakezelést találtak ki. Ráadásul játszhatok karrier módban, sztoriban, kupát rendezhetek.. Több nehézségi fokozatban.

No de térjünk vissza a kiegészítőre, és a komplett csapatpalettára:

Sötételfek: Gonoszak, kegyetlenek, mindenkivel. Magukkal is. Mazochisták, és visszasírjuk az időt, amikor egy sötételf csapatban 11 nő volt. Miért? A lefújás után tartott erotikus rituáléik miatt (az utáni bemutatott élő-áldozatokról ellenben bölcsen hallgatunk. Mindennek ára van). Azt hiszem, egy ilyen sötételf társadalomban Drizzt két hétig bírta volna..

Törpék: Iszonyatosan kemények, szívósak, és imádják a sört! Kvázi minden "törp" archeatípusnak megfelelnek, nem is szeretem őket. Ellenük játszani viszont kész kínszenvedés, mert TÉNYLEG átgázolnak mindenen.. és mindenkin.

Orkok: Szintén sok újdonságot nem hoznak. Zöldek, nagyok, büdösek. Olcsóbb egy ork játékos, mint a törpe, de nem is annyira erős. Ellenben a fekete Orkok törzse (és blokkolóik) igencsak félelmetes látványt nyújt a pályán.. Már megjelenésben is két fejjel az átlag ork felé magasodik, de amilyen nagy, olyan ügyetlen is. Bár nem is céljuk feltétlenül a gólszerzés (ellenben előszeretettel fogyasztanak félszerzeteket a pályán).

Skaven: A Warhammer világ unikuma, a patkányemberek. Gyorsak, ügyesek, sunyik. Csalnak nagyon sokat, és különféle mutációik miatt gyakran lehet kétfejű, háromkezű patkányemberre lelni. Idegesítő ellenfelek, nagyon hamar keresztbefutják a pályát, de szerencsére nem túl erősek, így bármelyik jólelkű törpe előszeretettel díszítheti a szakállát skaven ujjpercekkel..

Gyíkemberek: Sunyi kis faj. Nagyon kétpólusúak, ugyanis vagy gyors, fürge cselezőgépek, vagy robosztus, leginkább dinoszauruszra hajazó hüllők. Nincs köztes megoldás, ezáltal vagy nagyon nyernek, vagy a meccs végére négy-öt játékos marad a pályán.. a többit ugyanis leginkább a felcser próbálja életben tartani..

Chaos: A messzi kelet fertőzött és káosz-istenek által támogatott csapata. Sok közemberrel, és pár káosz-harcossal (meg minotaurusszal). Ez utóbbiak hihetetlen erőt képviselnek, szerencsére maximum 4 lehet egy csapatban belőlük(mármitn harcosból..Minotauruszból szerencsére csak egy). Kezdőként elég gyengék, de ahogy fejlődnek úgy lesznek egyre veszélyesebbek, szintén a mutációknak köszönhetően. De semmiképp sem lebecsülendőek! Masszív csapat, de legyőzhető

Erdei elfek: meg kell valljam, az összes elf csapatra igaz, hogy nem valami kemény banda,. Ellenben hihetetlenül precízek, az erdei elfek a leginkább agilis és gyors csapat az egész játékban. Képesek akár egy körön belül gólt szerezni és porrá alázni az ellenfelet.. kivéve, ha az ellenfél hamarabb szedi apró darabokra a félmeztelen kis hegyesfülűeket. Nagy meglepetés, ha a vérre szomjazó orkot egy négy méter magas faember kapja el, miközben a gyengécske elfeket rohamozza...

Goblinok: Saját csapatot kaptak. Mit lehetne róluk mondani? Alacsonyak, gyengék, ügyességben átlagosak, és nem is túl precízek. Mégis, miért szeretjük őket? Mert a goblinok CSALNAK! Az, hogy lefizetik a bírót, még hagyján, de bevisznek a pályára láncfűrészt, kalapácsot, "ugróbotot", láncos kőgolyót.. és trollt, ogrét. Bár ez nem csalás. Apropó, láttatok már goblint, amint bombát dob az ellenfél csatársorába? Na és goblint, aki elfelejti eldobni a bombát, és apró cafatokra robban? Na, ugye, hogy érdemes játszani velük!

Emberek: Sajnos, dacára látszólagos gyengeségeiknek, erős csapat. Nincs kiemelkedő poszt, és pont ez a lényeg: gyenge sincs! Harcedzett edző félelmetes dolgokat tud velük csinálni, nagyon nem szabad lebecsülni őket! Persze, semmi kiemelkedő továbbra sem, de mégis.. valahogy mindig megússzák!

Élőholtak: Mit is írhatnék? Míg az "élő" ellenfél erősen redukálódik, úgy erősödik a hulla. Kell ennél több? Alapvetően lassúak, ügyetlenek, de... SOHA NEM FOGYNAK EL!

A fenti tíz csapat az alapjátékok gárdái, a Legendary edition további tíz faja a következőek:

Khemri: A legenda úgy szól, hoyg a Khemri "faj" találta fel a vérfocit, évezredekkel ezelőtt. Majd a srácok lefeküdtek (örökre) aludni. Ám a szurkolók üdvrivalgása, és az elhullott játékosok föld alá szivárgó vére felkeltette ezt az ősi "fajt", akiknek ismét kedve szottyant bőrbe rúgni. Ők az öregvilág múmiái, lassúak, ügyetlenek.. és bivalyerősek! Mikor Ramthut III a pályára lép.. kő-kövön nem marad!

Norse: Az észak vikingjei. A pom-pom lányok habzó kupájú sörökkel zsonglőrködnek, a derék harcosok pedig fonott szakállukkal büszkén tépnek szét.. nos, igaziból bárkit. Ó, hogy tundra jetit visznek a pályára? Kérem, ez a játék szépsége! (igen, imádom őket)

Elves: Elfek. Megint. Hegyes a fülük. Ráadásul ezek még hűtőszekrény méretű páncélokban. Van erő az elfek között? Elválik...

Félszerzetek: Alacsonyak, dagadtak, lassúak, és pattanásként durrannak szét az óriás lába alatt. Szintén csaló banda, ám rendkívül olcsó az átlag halfling. A táblás verzióban faemberek és a gulyáságyú volt, ami extraként támogatta őket. Gyanítom, nem képviselnek túl nagy játékerőt itt sem. Frodó.. Azt hiszem, ah vérfocizna, akkor nem jutott volna el Mordorig

Amazon: Csupa csaj, kíméletlenül erotikusan riszáló csípővel! Ráadásul az elfeket megszégyenítő ügyességgel és dobópontossággal! Nagyon kíváncsi vagyok, vajon mit tesz egy átlag amazon egy Fekete ork előtt, de gyanítom, elég sokat.. Kicsit talán túlzóan erős csapat, de a nyers erő terén nincsenek nagyon ellátva kellő munícióval..

Ogre: Az amazon ellentéte. Lassú, tohonya, buta, ügyetlen banda. Nyers erő? Nos, az van. Az ogrék evolúciója során az agyukat félig bicepszként növesztették, és azt hiszem, ha egyszer fel bírják kapni a labdát (ritka eset), akkor semmi nem veheti el tőlük. Én már a 0-0nak is örülök ellenük.

Necromantic: Elsőre ugyanaz, mint az Undead, apró különbségekkel. Ezek egyike a vérfarkas. Ne állj az útjába. Tényleg. A sereg derékhadát a zombi adja, ami, hogy is mondjam.. nem túl ütésálló (ugyanez igaz az Undeadre, csak ott csontvázak, meg lidércek vannak)

Nurgle: A káosz egyik alfaja. MÉG több mutációval, betegséggel, pestissel. Igazi nyerő banda, de a kezdeteket így is át kell vészelni velük, hogy igazán ütőképes csapatot kovácsoljunk belőlük.

Vampire: Tvájlájt? Vámpírnaplók? Felejtsd el! A vámpír csapat ultra-piperkőc pozőrjei gyorsak, ügyesek, erősek.. Mintha egy jobb embercsapattal harcolnánk! Mondjuk az áruk is ugyanígy exponenciálisan nő. Ó, és napszemüvegesek. Kell ennél több?
Ellenben ha megsérülnének, azonnal vér-utánpótlás kell keresniük, ami ha egy tömött sorokban rohamozó csapatban történik, nos.. könnyen láncreakcióhoz vezethet!

High Elf: A hegyesfülű banda nemessége. Az egójukat csak páncéljuk fényessége múlja felül. Ügyesek, gyorsak, de semmi extra. Élvezet a nemes pofájukat a földbe döngölni (vagy fitymálóan, félig leeresztett szemhéjjal konstatálni: már megint nyertünk. Milyen unalmas..)



Aki nem ismeri a táblás verziót, vagy nem játszott a korábbiakkal, az mindenképp a tutoriallal kezdje. Így nem eshet meg, hogy látszólag érthetetlenül, vagy feleslegesen esik el emberünk, és veszítjük a meccseket. Mert a játék nehéz. Igaz, ezt a már-már Heroes of Might and Magic sorozatot megszégyenítő csalással éri el a gép, nem a taktikai géniuszával. TE mindig 1est dobsz, az ellenfél mindig hatost. TE három koponyát gurítasz a blokkolásnál, az ellenfél három sikert.

Azt hiszem, még ódákat tudnék zengeni a játékmódokról, a pályára kéjes vigyorral tűzlabdázó varázslókról, vagy az ellenfél térfelét galád módon aláaknázó goblinokról zengeni, de lehetetlen. Hihetetlen élménygazdag a játék, a hangulata száz százalék. Egyedül a gép csalásán kell felülemelkedni (easyben is szórakoztató).

A hangok nagyon jók, igaz, a kommentátorok szókészlete véges (de változatos legalább. Minden fajra van legalább három anekdotájuk). A tömeg szépen hörög, és az ütések hangjai is megfelelő. Én nagyon hamar beleszerettem a "kockacsörgés" effektbe..

Grafika: szép. Mondjuk egy erőmű-felbontást elvártam volna (dx11?), de így sem csúnya. Szerencsére kellően változatos, a stadionok jól kidolgozottak, de néha kicsit bugosak (eltűnik a lépcső a lelátókra, stb). Ellenben a lelátón ülő tömeg maga is nagyon vicces.. A szőke cicababát átölelő troll látványa leírhatatlan!

A játék két meccs között ennek megfelelően kicsit sokat tölt, de megéri várni. Eddig bármely hímnemű kolegának mutattam játékot, mind nyáltócsát eresztve rohant beszerezni azt. Emlékszem, általános iskolában a vérfoci 386ra optimalizált verziójával és a táblás játékkal éveket tudtam eltölteni. Azt hiszem, még ha éveket nem is, de a 2011es esztendőt mindenképp végigkíséri majd!

10/9.5

posted by Dreamer @ 5:12  
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates