2012. június 21., csütörtök
preparing to give a shit.. and its gone
A nyár bekaphatja. Alig aludtam valamit, úgy, hogy amúgy is kicsavarva értem haza. Erre a buzi meleg miatt csak forgolódtam az ágyban. A nyúl esti műszakot tartott, és szintén hozzájárult, hogy properrelt játszott, gondoskodván figyelő tekintetemről. A nyúlpaprikás egy egészen élhető opciónak bizonyult.. Szóval most, tripla kávéval a belemben igyekszem osztályt vezetni, ami elég nehéz scenario. Hú, milyen szavakat ismerek, PERSZE, hogy Heroes óta. Hm, még hányinger is kerülget, jessz, HENT!

Asszem hetek óta.. hónapok óta nem ittam energia italt, de ma tervbe van véve, ha nem tudok ébren maradni, a csaj otthon letépi a fejem, és feltömi a seggembe, vagy galambokat etet vele. Amúgy is, ma kisállat kereskedésben etetett galambot. Kicsi pelyhes volt, így injekciós tűvel. Láttam filmet. Kettőt. Ajánlom


Életrevalók






Na végre. Egy film, aminek a főszereplője egy tolószékes fickó, és NEM, nem arról szól, hoyg jajjszegény, meg hogy embernek maradok, mert úgy a jó, NEM kell sajnálni, NEM kell sírni. És NEM AMERIKAI, hanem francia film. Van az újgazdag Philippe, aki gondozót keres maga mellé, és a gettó niga Driss, aki azért megy a meghallgatásra, hogy aláírják a munkanélküli papírját, hogy próbálkozott, de sajnos nem jött össze. Csak a segély kell. Brahiból, Philippe meg felveszi, csak hogy kicsesszen a hetyke kemény faszival.

Az Életrevalók egy rendkívül bájos, humoros dráma. Hiánypótló alkotás, érzelmi hullámvasút, és láthatatlan alagút. Nagyon jól egyensúlyoz a művészfilm és a tömegtermék határán. Klissés, mert ugye Drisst figuráját már megannyi buta humorosnak szánt amcsi szarban láttuk, annyi kivétellel, hogy kapunk egy adag valóságot vele. A francia gettó nem jó hely, ahol csöveznek az utcán, spangliznak és a srác táskájában vipera és pillangó piheg. Philippe pedig nincs jól. Mert meghalt élete szerelme, viharba nem szabad repülni. Főleg, ha ő vezeti a gépet. Nyaktól lefelé béna, és fantomfájásai vannak. Naponta kell masszírozni, pelenkázni, és örülni annak, ami megmaradt. Philippe görcsösen ragaszkodik az életéhez, és keresi azt a gyönyört, szépséget, ami még megmaradt neki. Nem hajlandó szomorú lenni, mégis, Francois Cluzet színészi játékának köszönhetően, folyamatosan zokogó szemekkel tekint a kamerába.

Apropó színészek: le a kalappal. Nem tudnék olyan figurát mondani, az utolsó mellékszereplőtől kezdve, aki ne hozná a kötelezőt. Profi munka, profi világítás, profi zene.

A film hangulata egyedülálló, utoljára talán az "Ébredések" során éreztem. Én kötelezővé tenném minden 18 évesnek középiskolában a filmet. Tanulják meg, hogy a handicappelt embert nem szánni kell, meg sajnálni, hanem ugyanúgy viselkedni vele, mint bárki mással.

IMDB: 10/8.5
Top 250-es film

Szerintem: 10/9


NAPOLA






Egy kicsit ódzkodom a németektől. Nem szeretem a zenéjüket (kivéve Rammstein), nem szeretem a humorukat, a sörüket, nem szeretem a nyelvüket. Nem szeretem őket, na. Elismerni elismerem őket, legyen az munkamorál, elhivatottság, fanatizmus. Amit csinálnak, az mindig rendben van.

A Napola egy vidámnak semmiképpen sem nevezhető kiképzőiskola neve, a II. Világháborúk során az elitet itt látták vendégül pár évre. Nem összetévesztendő a Hitler Jugend gyűjtőszóval, Napolába járni kiváltság volt. A főhős Friedrich egy szénlapátoló kis nyikhaj, baromi széles vállakkal. Egész jól bokszol, fel is figyel rá egy ambíciózus Napola tanár (épp az egyik ilyen ária kölyköt püföl szét), és behívja egy kirándulásra.

Ami tetszett, hogy egyben van a film. A tanárok, az ügyeletes gennygombóc rosszfiú kivételével nem szörnyetegek, hanem idealista katonák/kiképzők. Érdekes, mert a főhősök mind jajj, fujjdegonosz nácik, de mégis, van karakterük. Kevés a flat figura, és mindegyik mögött lehet egy kerek múltat sejteni. Pl.: a bajszos, nyikhaj tanár, aki tornáztat meg éleslövészetet tart. Gyáva, kicsinyes, pökhendi úrhatnám. Mégis, a színész érezteti, hogy ez a gyáva cenk érdekes múltat sejtet. Egy bigott vallásos anya, esetleg ő volt az I Világháborúban a "csicska", vagy valami hasonló. Vagy a körzetparancsnok. Egész életében az erőt tisztelte? Vagy az apja őt is elnyomta, ahogyan ő is a saját fiát? Bokszbajnok volt?

Szóval érdekesek. A táj gyönyörű, az operatőri munka rendben van. Akit érdekel Hitler cserkésztábora, az nézze meg a filmet, de az is, aki elfogadja, hogy odaát is emberek harcoltak. A Napola érdekes és tisztességes iparosmunka, a helyén van, de azért a költségvetése lehetett volna picit nagyobb. Ezt is vetíteném a 8.-osoknak.

IMDB: 10/7.4
Szerintem: 10/7.5
posted by Dreamer @ 5:51  
2 Comments:
  • At 2012. június 21. 8:07, Blogger Lyona said…

    "Én kötelezővé tenném minden 18 évesnek középiskolában a filmet. Tanulják meg, hogy a handicappelt embert nem szánni kell, meg sajnálni, hanem ugyanúgy viselkedni vele, mint bárki mással."

    Csekk. Ha valamit, ezt nagyon megtanultam az önkéntes táborok alatt - mert amúgy persze sehol máshol nem mondák el, hogy hogyan, mit, pedig dejó lenne.
    Köszi, szerintem megnézem, mert az alapján amit írtál, érdekel.

     
  • At 2012. június 22. 5:39, Blogger Dreamer said…

    Nézzed izibe! Igazi édes-bús film, az utóbbi idők legjobbja! és képzled.. nem 3D :D

     
Megjegyzés küldése
<< Home
 
 
 
About Me


Name: Dreamer
Home: Bp., Pest, Hungary
About Me:
See my complete profile

Previous Post
Archives
Links
Template by
Blogger Templates